Spirulina
Właściwości odżywcze spiruliny znali już Aztekowie, w latach 70 ubiegłego wieku rozpoczęto badania nad zastosowaniem spiruliny w medycynie a w tym wieku w sklepach i aptekach pojawia się coraz więcej produktów z tym preparatem.
Najważniejszym składnikiem naszej Spiruliny jest fikocyjanina , niebieski pigment nadający specyficzne zabarwienie.
Właściwości fikocyjaniny:
- przeciwutleniające, eliminują wolne rodniki
- przeciwzapalne, zapobieganie zwyrodnieniu stawów
- wspieranie układu odpornościowego
- przeciwnowotworowe
Dlaczego nasza Spirulina?
- wysoka zawartość fikocyjaniny
- wyskoka zawartość białka – 4 razy więcej niż w takiej samej ilości mięsa
- zawiera 8 aminokwasów egzogennyc , które nie mogą być produkowane przez nasz organizm
- zawiera beta- karoten, bogate źródło witaminy A
- zawiera witaminę B1;B2 oraz B12
- zawiera kwas gamma- linolenowy, który redukuje cholesterol, zapobiega nadciśnieniu oraz chorobom serca.
Ponadto – fosfor, witamina C , luteina i wiele innych.
Dostępność :
Spirulina Green – zastosowanie -żywność typu Super Food, lody, napoje, słodycze ,makarony,
jogurty itp.
Spirulina Blue – jedyny niebieski barwnik dopuszczony w UE. Zastosowanie – napoje,
żywność typu Super Food , słodycze, czekolady.
Ekstrakt z buraka ćwikłowego , zastępuje karminy w gotowym produkcie. Zastosowanie –
mięso, przemysł cukierniczy.
Ekstrakt z krokosza barwierskiego ( Carthamus) , Zastosowanie – napoje
Ekstrakt z batata , ( Purple sweet potato red ) , zastosowanie – napoje