Aromaty

Aromaty to substancje aromatyczne, występujące jako składniki artykułów żywnościowych i nadające im specyficzny smak i zapach. Dodanie aromatów do produktów żywnościowych ma na celu zwiększenie smakowitości pokarmów, poprzez ukształtowanie cech, które oddziaływają na zmysł węchu i smaku. Stosowane są również aby przywrócić naturalne cechy żywności utracone w procesie technologicznym lub nadać im nowe pożądane akcenty.

Substancje aromatyczne dzieli się na:

– naturalne – występują najczęściej w formie olejków, ekstraktów, wyciągów, pozyskiwane są jedynie fizycznymi metodami z naturalnych surowców, dzięki czemu nie zachodzą w nich przekształcenia chemiczne.
– identyczne z naturalnymi – powstają w wyniku procesów chemicznych, otrzymany związek ma taka samą budowę i skład jak substancja zapachowa pochodząca z surowca naturalnego, mają one bardzo zbliżone walory aromatyzujące do substancji naturalnych.
– syntetyczne – tworzą grupę aromatów powstających w procesach chemicznych, nie występują w warunkach naturalnych.

Szeroki wybór aromatów słodkich, słonych ma zastosowanie w różnych branżach przemysłu spożywczego: branża napojowa, cukiernicza i piekarska, mleczarska, alkoholowa, mięsna, rybna, owocowo-warzywna, słonych przekąsek, koncentratów spożywczych.

W ofercie posiadamy aromaty słodkie, słone, naturalne, w formie proszków i płynów.